LeasePerfect_EV_wintersport

Elektrisch op wintersport: Een gids voor opladen, koude weeromstandigheden en werkelijke kilometrage

Wintersport is een geliefde activiteit voor velen, maar voor eigenaren van elektrische auto’s kan het plannen van zo’n reis een uitdaging zijn. Het combineren van lange afstanden, koude temperaturen en de noodzaak om onderweg op te laden, vereist zorgvuldige planning en begrip van de mogelijkheden van elektrische voertuigen. In dit artikel verkennen we de verschillende aspecten van het reizen met een elektrische auto naar een wintersportbestemming.

Opladen in het buitenland

Een van de grootste zorgen voor elektrische auto-eigenaars die op wintersport gaan, is het vinden van oplaadpunten, vooral tijdens lange ritten en in het buitenland. Gelukkig groeit het netwerk van oplaadstations gestaag, zowel binnen als buiten Nederland. Voordat je op weg gaat, is het essentieel om je route te plannen en de beschikbare oplaadpunten langs de weg te identificeren.

Veel elektrische auto’s zijn uitgerust met navigatiesystemen die oplaadstations kunnen vinden en je route dienovereenkomstig kunnen plannen. Daarnaast zijn er tal van mobiele apps beschikbaar die informatie verstrekken over oplaadpunten, hun beschikbaarheid en compatibiliteit met je voertuig. Het is raadzaam om voor vertrek deze apps te downloaden en vertrouwd te raken met hun functies.

Bij het opladen in het buitenland is het ook belangrijk om rekening te houden met verschillende oplaadstandaarden en stekkertypes. In Europa wordt de CCS-stekker vaak gebruikt, maar sommige landen hebben mogelijk andere standaarden. Zorg ervoor dat je de juiste adapters bij je hebt voor het geval dat.

Koude weeromstandigheden

Koude temperaturen hebben invloed op de prestaties van elektrische voertuigen, met name op de batterijcapaciteit en het energieverbruik. Batterijen presteren over het algemeen minder efficiënt bij lage temperaturen, wat kan resulteren in een verminderd rijbereik. Dit effect kan vooral merkbaar zijn tijdens lange ritten in de bergen, waar het energieverbruik toeneemt door de hogere eisen aan de verwarming en het rijden op steile hellingen.

Om de impact van koude temperaturen te minimaliseren, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om je voertuig voor te verwarmen terwijl het nog aan de oplader is aangesloten. Dit helpt niet alleen om de batterij op te warmen, maar zorgt er ook voor dat de cabine comfortabel is wanneer je vertrekt. Daarnaast kan het beperken van het gebruik van functies zoals stoelverwarming en interieurverwarming helpen om energie te besparen.

Het is ook raadzaam om een buffer in te bouwen in je reisplanning, zodat je voldoende marge hebt voor onverwachte omstandigheden zoals vertragingen door slecht weer of het zoeken naar oplaadpunten.

Werkelijke kilometrage

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het plannen van een elektrische rit naar de wintersport is het verschil tussen de geschatte en werkelijke kilometerstand. Fabrikanten geven vaak een geschat rijbereik op basis van ideale omstandigheden, maar in de praktijk kunnen verschillende factoren de prestaties beïnvloeden.

Naast de invloed van koude temperaturen kunnen zaken als snelwegrijden, het gebruik van verwarming en airconditioning, en het rijden op heuvelachtig terrein allemaal leiden tot een hoger energieverbruik en dus een verminderd rijbereik. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je reis en een realistische inschatting te maken van het aantal benodigde oplaadstops.

Het is ook verstandig om te onthouden dat het beter is om veiligheid voorop te stellen en vaker op te laden dan nodig is, vooral bij het rijden in afgelegen gebieden of in slechte weersomstandigheden. Het hebben van een marge in je reisplanning kan gemoedsrust bieden en ervoor zorgen dat je altijd voldoende energie hebt om je bestemming te bereiken.

Conclusie

Hoewel het reizen met een elektrische auto naar een wintersportbestemming enige planning en voorbereiding vereist, is het zeker haalbaar. Door je route zorgvuldig te plannen, rekening te houden met de invloed van koude temperaturen en realistische verwachtingen te hebben over het rijbereik, kun je met vertrouwen de weg op gaan. Met het groeiende netwerk van oplaadpunten en de voortdurende verbeteringen in de prestaties van elektrische voertuigen, wordt het steeds gemakkelijker om milieuvriendelijk en comfortabel naar je favoriete wintersportbestemming te rijden.

Bent u geïnteresseerd in een "elektrische" auto, neem contact met ons op of vraag een offerte aan!

LeasePerfect is een bedrijf die bemiddelt in de zakelijke markt tussen de eindgebruiker en de leasemaatschappij. Het voordeel voor de klant is dat LeasePerfect zorgt voor de scherpste leasetarieven, de beste voorwaarde en LeasePerfect is in alle gevallen het aanspreekpunt.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare